– For hver dag man ikke installerer en IoT sensor, så taper man jo penger, sier Telias klinikksjef Ole-Petter Røstad i 5G-Klinikken på Herøya.
Momentum nå
– Vi merker et momentum nå, påpeker han. – Ting skjer raskere og bedrifter etterspør.
Siden et sterkt Telia team inviterte industrien til 5G dugnad på Herøya i fjor høst, kommer bedrifter nå med lister over behov og utstyr de ønsker å teste i Telias nyetablerte nettverk i 5G Klinikken på Herøya.
Industribedriftene kommer
– Industribedriftene kommer, forteller Telias Ole-Petter Røstad og prosjektleder Petter Olsen, Bouvet.
– For bare halvannet år siden visste man ikke helt om 5G var godt nok for industri, men nå kommer de. Bedrifter vet at de må ta i bruk 5G, og ber om hjelp til å realisere det. Derfor etablerte vi denne dugnaden, for å svare på alle spørsmålene og bli trygg på teknologien.
Teste på 5G nettverk
– Vi tilbyr bedrifter å koble seg på 5G nettverket for å teste utstyr, og vi tester for bedrifter, inviterer klinikkduoen.
Hva tester dere nå?
– Bilfinger kom nylig med en liste på hva de ønsker å løse på en bedre måte. Så er det opp til oss å foreslå ulike løsninger. Konkret nå, så tester vi en del sensorer. Vi begynner rolig og utvider etter hvert, tilpasset bedriftens konkrete nytteverdi.
Topp tre testbehov
Topp tre behov meldt inn fra bedrifter på Herøya er bruk av AGV'er (automatisert veiledet kjøretøy), smart tilkoplet utstyr og videoanalyse.
– Vi har sammen med bedrifter i industrimiljøet på Herøya og også Herøya Industripark AS, identifisert en rekke behov vi ønsker å utforske. Sammen med Industriparkselskapet ser vi på muligheter for å kunne levere tjenester basert på en god 5G nettverksinfrastruktur til leietakere i parken, som for eksempel autonom følgebil- og transporttjeneste internt i industriparken.
– Vi gjorde noen testkjøringer på en fjernstyrt autonom følgerobot på Herøya i fjor, og kommer til å gjøre flere tester framover, sier Røstad. – Industriparken er et veldig bra testområde, som en by, med fortau og gater, samtidig som testoperasjoner gjøres med god kontroll i et avgrenset lukket område, sier han.
Framoverlent
Olsen og Røstad mener industripark-ledelsen er framoverlent.
– 5G testarena på Herøya skyldes mye Herøya-direktør Sverre Gotaas, som er ganske så framoverlent, roser Olsen og Røstad. – Gotaas er kjent for å sette i gang og gjøre ting, han venter ikke til at teorien er på plass, han skaper teorien. Det er utrolig gøy å være med på.
I fjor inngikk Herøya Industripark og Telia avtale om å bygge Europas råeste arena for industriell 5G.
5G-bruker-caser flere får glede av
Røstad forteller at 5G Klinikken er en innovasjonsarena som skaper mange reelle 5G-brukercaser
– Mange vil få glede av brukercasene. Det går på å løse utfordringer og problemer der 5G gir muligheter for å optimalisere, og gi høyere effektivitet. Ikke minst er dette aktuelt for miljø og bærekraft, som er en viktig mulighet som kommer, mener Røstad.
– Med mer rapportering på miljøsiden, vil presis og automatisert rapportering, framfor papirøvelse og synsing på utslipp, gi store forbedringer.
Industriell 5G "testbed" engasjerer
5G Klinikken, Telias første «testbed» ut mot industri i denne skalaen, engasjerer.
– Vi ser at dette engasjerer nasjonalt og internasjonalt, kommenterer klinikkduoen. – Folk kommer til Herøya for å høre mer. Det er gøy og litt revolusjonerende i 5G sammenheng, at vi er en av de første som faktisk viser til noe håndfast. Også NKOM, nasjonal kommunikasjonsmyndighet, som tilrettelegger regelverk på 5G, lener seg mye på oss og bruker det vi gjør her fordi vi er så tidlig ute.
09. august 2023