I Herøya Industripark bobler det av optimisme når teknologiselskapet AlgeNatura nå har starter produksjonen av mikroalger i sitt pilotanlegg.
Selskapet, som ledes av gründer Svein-Egil Hoberg, satser stort på å produsere mikroalger som kan bli en avgjørende brikke i fremtidens matforsyning.
– Vi produserer mikroalger til fôrindustrien, og liker å se på oss som pionérer innen bærekraftige verdikjeder for mat, sier Hoberg stolt, omgitt av produksjonstanker og forskningsutstyr.

Supermat
AlgeNatura har bygget et anlegg i industriell skala for å produsere mikroalger fulle av proteiner og fettsyrer – næringsstoffer som er avgjørende i fôr til fjørfe- og fiskeoppdrettsbransjen.
– Vi kan produsere en alge med over 50 prosent proteininnhold, mens soyabønner kun har 45 prosent, forklarer Hoberg. – Dette gjør at algene kan erstatte importert soya, og samtidig tilføre verdifulle vitaminer og fettsyrer.
Tar resirkulering til nytt nivå
Mikroalgene dyrkes i et lukket system som teamet beskriver som "veksthus under vann".
Selskapet har ambisjon om å bruke overskuddsvarme fra Herøya og fanget CO2 fra prosessindustrien i området.
– Vi tar resirkulering til et nytt nivå og skaper et ideelt vekstmiljø for algene, forteller AlgeNatura teamet.
For hvert tonn algemasse som produseres, trengs det 2,5 tonn CO2, noe som gjør produksjonen til en aktiv bidragsyter i karbonfangst.

NIBIO (Norsk institutt for bioøkonomi) er en viktig samarbeidspartner i et prosjekt for å teste næringsopptaket og effekten av algemel i fôret til kyllinger. Dette gjøres i samarbeide med Norgesfôr og Norsk Kylling. I følge Hoberg kan alger også brukes til mange andre formål som for eksempel farmasi, kosmetikk, kosttilskudd og som råvare i næringsmidler.
Fra visjon til virkelighet
AlgeNatura har holdt på i 4-5 år, drevet av ildsjelene som nå jobber for å realisere drømmen. Selskapet flyttet inn på Herøya i november 2024, og ser på regionen som en perfekt base.
– Infrastrukturen, CO2, energi og vann og kompetansen som er her, er akkurat det vi trenger, sier Hoberg. –Teknologien kan dessuten eksporteres globalt, noe som åpner for lisensproduksjon over hele verden.
Gir innovatørene verktøyene de trenger
– AlgeNatura er et strålende eksempel på hvordan gründere kan bruke Herøya som en plattform for å ta teknologi fra idé til industriell produksjon. Ved å koble seg på infrastruktur, kompetanse og industrielle ressurser her, bygger de en helt ny verdikjede som både kan styrke norsk matsikkerhet og bidra til å kutte utslipp globalt, sier Petter Skaraas, leder for test og pilotering, Norsk Katapult Herøya i Proventia.

– For oss i Norsk Katapult Herøya er dette kjernen i vårt oppdrag: å gi innovatører verktøyene de trenger for å skalere opp. På den måten kan nye grønne løsninger vokse frem og bidra til å løse store samfunnsutfordringer.
Oppskalering med investorer
Finansiering har så langt kommet fra familie, venner og TUF (Telemark Utviklingsfond). Nå er selskapet i dialog med investorer for å skalere opp produksjonen. På sikt ser de for seg et anlegg som produserer 10-12 000 tonn tørket algemasse med behov for 50-70 medarbeidere.
– Vi er superoptimister, avslutter Svein-Egil Hoberg, som ser et enormt potensial i markedet. –Bare i Norge importeres det 1 million tonn soya, og fiskeoppdretterne er på søk etter alternative kilder til fiskeolje. Vi er ikke redde for konkurranse, vi skulle gjerne sett mange flere med på dette.
Tekst: Siri Krohn-Fagervoll siri@krohnfagervoll.no
Foto: Tone Brekke tone.brekke@hipark.no