Nel satser på neste generasjon hydrogenteknologi fra Herøya

Nel etablerer forskningsteam på Herøya for å satse stort på neste generasjon hydrogenteknologi til storskala fornybar hydrogenproduksjon for industri.
fire personer ved et bord, high five, kontorlokale Vil skalere opp hydrogensatsing: Nels forskere og ingeniører i Herøya Forskningspark vil skalere opp hydrogensatsingen. Fra venstre Egil Rasten, Fatemeh Poureshghi, Zagros Matapour og Changhun Jeong.

Etter mange år i skyggen av andre energibærere, ser det ut til at hydrogen får fart.   

– Takket være store investeringer fra industrien, inkludert Nel, er det nå et "momentum" i bransjen, forteller prosjektleder Egil Rasten som tok doktorgraden på vannelektrolyse i 1997.

– Vi trodde at det skulle ta av i 2001, men det er først nå det virkelig begynner å bli fremdrift. Industriselskaper er på banen og kan finansiere store prosjekter.

Som eksempel nevner han at statsministeren nylig åpnet Yaras hydrogenfabrikk her på Herøya, og sammen med flere store bedrifter som satser på store prosjekter, lager det et momentum for hele hydrogenindustrien.

– Fram til nå har det for Nel handlet mye om levering til logistikk- og transportbransjen, forklarer han. – Når vi får en ordre på 200 elektrolysører, da kan vi bygge en fabrikk, sier forskerteamet engasjert.

Les mer: Statsministeren åpnet hydrogenanlegget hos Yara

 

fire personer sitter og står ved en sofa, dekorativ vegg i bakgrunnen, kontormiljø.
Nel-teamet i Herøya Forskningspark.

Få opp energieffektivitet

En av de største utfordringene med hydrogen har lenge vært energieffektivitet. Den nåværende teknologien er ikke optimal for bruk med fornybar energi, noe som resulterer i tap av energi.

Nels team jobber derfor med å utvikle en ny generasjon elektrolysører som bruker betydelig mindre energi.

 

"Det er spennende og jobbe i dette feltet, vi føler at vi er med å åpne døren til fremtiden." 

 

– Energieffektivitet i store prosjekter er utrolig viktig. Forskjellen på å være dårlig og å være best er bare på 5 prosent. Det er ganske små marginer, påpeker forsker teamet.

– I et anlegg med 1000 elektrolysører hvor det er investert milliarder kroner, så betyr 1 prosent energieffektivitet millioner av kroner. Vi tilstreber en energieffektivitet rundt 85 prosent. Da er du best i klassen. Det vil være et stort steg fremover for bransjen. 

Storskala testanlegg på Herøya

For å teste den nye teknologien ser Nel på muligheter for å bygge et storskala testanlegg på Herøya. Anlegget kan bli nesten like stort som Yaras hydrogenfabrikk, og vil gi verdifull innsikt i hvordan teknologien fungerer under realistiske forhold.

Byggingen av et testanlegg tar 1,5 til 2 år, og vil være en viktig milepæl i utviklingen av neste generasjon hydrogenteknologi.

– Det er spennende å jobbe i dette feltet, vi føler at vi er med å åpne døren til framtiden, sier Nels forskerteam på Herøya.

 

fire personer sitter ved et bord, kontormiljø
Fra venstre Egil Rasten, Fatemeh Poureshghi, Zagros Matapour og Changhun Jeong.

Nøkkelteknologi for fremtiden?

Mange eksperter mener at hydrogen kan bli en nøkkelteknologi i fremtidens energisystem. Den kan brukes til å lagre energi fra fornybare kilder, som sol og vind, og til å drive transportmidler og industriprosesser.

Dersom Nel lykkes med å utvikle sin neste generasjon hydrogenteknologi, er de med å bidra til å skape en mer bærekraftig fremtid for Norge og resten av verden.

 


Les også