Finansieringen fra virkemiddelapparatet vil skape en "katapultnode" eller innovasjonshub i Grenland som vil gi lokale og nasjonale bedrifter tilgang til toppmoderne utstyr og ekspertise. Hub'en vil ta innovasjon i industriklyngen til neste nivå, NIC Explore (Norwegian Innovation Cluster).
5 millioner hvert år
Proventia og industriklyngen Powered by Telemark har mottatt betydelig støtte fra SIVAs Norsk Katapult-program og Innovasjon Norges Klyngeprogram, som sammen har tildelt 5 millioner kroner årlig i tre påfølgende år.
Er gjennomslag resultat av godt ballspill?
– Vi er jo tett på hverandre. Og prøver å gjøre det beste for begge, både utvikle industriklyngen og utvikle testmuligheter for industri, sier Sverre Gotaas, CEO i Herøya Industripark AS, styreleder i Proventia og leder i industriklyngens prosesslederforum.
– Vi utnytter hverandres styrker. Klyngen kan søke på midler som andre ikke kan søke på, og for katapult noden var det viktig å få den inn i et etablert system for å kunne komme i gang så fort som mulig og kjøre prosjekter, forklarer Gotaas.
Første henvendelse allerede
Jørn Roar Bamle, daglig leder i Proventia, forteller entusiastisk om den første henvendelsen fra en aktør som ønsker å bruke de nye testfasilitetene i industriparken.
– Flere av våre bedrifter bruker katapultordningen i dag, og vi ser at når testfasiliteter gjøres tilgengelig, så brukes de, forklarer han. – Det er det vi skal få til nå, både for de som er etablert her i regionen og nasjonalt.
Helt unikt
Bamle påpeker at det er helt unikt at de nå har fått midler til å etablere en ny katapultnode (testfasiliteter) i Grenland, knyttet til de nasjonale katapultene.
– Det var industriklyngen som startet med å samle industriaktørene i tidlig fase for katapultnoden, og det er gjort et veldig godt forankringsarbeid i første fase med å få med industriaktører i noden, roser han.
Disse bedriftene stiller testutstyr til disposisjon i Grenland (i alfabetisk rekkefølge): Bilfinger, Equinor, Eramet Norway, Herøya Industripark AS, Nemko Norlab, Norner, Sintef, Universitetet i Sørøst-Norge, Yara.
Ta kontakt
Proventia overtar nå stafettpinnen med å utvikle og drifte noden de neste 3 årene.
– Bedrifter som trenger hjelp til å komme et skritt videre, ta kontakt, oppfordrer Bamle. – Vi er i gang med å rekruttere og hjelper med å få til en smidig bruk av ordningen for industribedriftene. Det er de som leverer kompetanse og utstyr, presiserer han.
Løfte innovasjon i regionen
Lene Nordhus, prosjektleder i industriklyngen Powered by Telemark, beskriver hvordan klyngemidlene skal bidra til å styrke innovasjonen i regionen.
– Klyngemidlene er annerledes, de skal brukes til å løfte innovasjon i regionen, forteller hun.
– Klyngen har søkt det som tilsvarer NIC Explore-nivå tidligere, og nå fikk vi tilslag, endelig! Det betyr at det grundige arbeidet gjort blant bedriftene gir oss solid forankring videre. Noe vi spiller på videre for å skape pilotprosjekter som løfter både mindre og større bedrifter.
Flott anerkjennelse
Skjalg Aasland, forretningsutvikler Herøya Industripark AS og styremedlem Powered by Telemark, mener at tildelingene er en flott anerkjennelse.
– At vi har fått midler til disse to satsingene samtidig, gir regionen og spesielt industrien i Grenland både en anerkjennelse og en synlighet vi ikke har hatt på denne måten før. Det betyr at vi jobber på en riktig måte, det er en viktig bekreftelse det også.
Det var sterk konkurranse om midlene. Åtte av 23 søkere fikk katapultmidler fra SIVA, 11 av 43 søkere fikk klyngemidler fra Innovasjon Norge. Av disse var det kun fem på NIC Explore nivå, deriblant Powered by Telemark.
Lever av kompetanse
Gotaas understreker viktigheten av et solid innovasjonssystem og kompetansebygging i regionen.
– Det er helt nødvendig at vi har et sterkt innovasjonssystem, og et system for å bygge kompetanse, påpeker Sverre Gotaas, leder i Herøya Industripark AS.
– Det er kompetanse vi egentlig lever av, som gjør at bedrifter har lyst til å komme hit og etablere seg her.
Les mer: Proventia er blitt katapultnode!
05. november 2024