Thomas Namløs Gundersen er oppvokst på Gulset i Skien og startet sin kokkeutdanning på Klosterskogen Videregående skole. Etter mange år i restaurantbransjen rundt om i Norge, blant annet på hoteller i Oslo og ikke minst på tradisjonsrike Café Engebret, vendte han tilbake til Grenland.
Nå har han funnet sitt drømmested – Adminiet på Herøya.

Inspirert av omgivelsene
Thomas er eneste kokken på Adminiet. – Her får jeg være min egen herre på kjøkkenet med frihet til å legge opp dagene og menyen slik jeg selv ønsker, samtidig som jeg jobber i omgivelser som inspirerer meg hver dag. Jeg er fascinert av huset, historien og hagen, forteller Thomas.
– Restaurantlivet er hektisk. Jeg har lært mye og fått jobbe med dyktige folk, men jeg kjente etter hvert på behovet for å komme nærmere familien. Derfor gikk turen hjemover igjen, forklarer han.
Da Adminiet søkte etter ny kokk tidligere i år, fikk Thomas et tips fra sin mor. Han søkte – og har ikke sett seg tilbake siden.

En kokk, et hus, en fremtid
Han har en forkjærlighet for fisk og har opp gjennom årene saltet flere tonn lutefisk, men aller mest brenner han for desserter. – Når man lager dessert kan man ikke slumpe, det handler ofte om kjemi. Jeg liker den presisjonen, sier Thomas.
Den nye kokken har allerede tatt med seg både erfaring og ideer. Kanskje blir det lutefisklag på huset allerede i høst, sier han med et smil.
Kveita han viser fram i dag er på fem–seks kilo og fra en lokal fiskehandler. Den skal fileteres, kokes kraft på – og serveres gjestene. Hele fisken blir brukt. – Kveite på denne vekten har perfekt kjøtt.
– Jeg stortrives her. Tenk å få lov til å jobbe med det man elsker, i et hus fullt av historie og med utsikt over fjorden. Det blir ikke bedre enn dette, smiler Thomas.

Om Adminiet
Adminiet ligger ved kanalen på Herøya, og hagen strekker seg helt ned til fjorden. Admini-området ble bygget i 1930/-40-årene som representasjonssted for Hydro, og eies i dag av Yara Norge. Adminiet fungerer nå som representasjonssted for industrien på Herøya og øvrig næringsliv. Kontakt Adminiet.
Tekst/foto: Tone Brekke tone.brekke@hipark.no