Grenland og Herøya industripark er en «case factory» for CO2-fangstforskning, sier Christian Brekken, FoU-agent for Herøya Industripark AS. ACT SCOPE er et av 15 FoU-prosjekter Herøya Industripark AS deltar i.
ACT SCOPE - Accelerating CCS Technologies, er et internasjonalt forskningsprosjekt i regi av Climit programmet, og finansieres av forskningsrådene og alle land som er med. To partnere fra USA, tre partnere fra India og 19 partnere i Europa deltar. Det overordnede målet til SCOPE er å støtte utviklingen av teknologi for utslippskontroll og muliggjøre harmonisering av regelverk for aminbaserte CO2-fangstanlegg. Prosjektet går fram til 2024.
Møtte industriaktører i Grenland
Forskerteamet møtte viktige industriaktører. Alle delte innsikt om industrielle CO2-fangst prosjekter og andre satsinger i Grenland, blant annet
- Heidelberg Materials og karbonfangst i Brevik
- Yara - grønn ammoniakk - pilotanlegg SKREI
- Grenland Industrial CO2 Capture and Storage satsing (GICCS) og
- EverLong CO2-fangst og håndtering på skip.
Optimistisk og utålmodig
Hanne Kvamsdal, SINTEF, koordinerer ACT SCOPE-prosjektet.
– Det er spesielt interessant å få innblikk i viktige CO2-fangst satsinger her. I ACT SCOPE ser vi nå konkrete resultater. Målet er å gi myndigheter, de som behandler utslippstillatelser, et bedre og riktigere grunnlag for å sette realistiske utslippskrav på aminer i CO2-fangst, forteller hun.
Er du optimistisk for at CO2-fangst skal lykkes?
– Vi har jo løsningen, men de første løsningene vil jo være svært dyre, før det blir billigere og billigere, så det er viktig å få fortgang i dette. Vi forskere synes det har gått lang tid. Det viktige for oss er at det skjer noe.
Les mer:
Heidelberg Materials og karbonfangst i Brevik
Yara - grønn ammoniakk - pilotanlegg SKREI
Grenland Industrial CO2 Capture and Storage (GICCS) satsing og
EverLong CO2-fangst og håndtering på skip.
Herøya og Grenland er som en case-factory for forskningsprosjekter
09. november 2023