Meld deg på vårt nyhetsbrev

Validerer hydrogenteknologi med verdens største elektrolysør på Herøya

På et spesialbygd testanlegg på Herøya gjennomfører HydrogenPros testteam en validering av verdens største elektrolysør, som etter planen skal settes i drift i Utah.
Validerer ny hydrogenteknologi: HydrogenPros testteam gjør en rask validering (Rapid Validation process) av verdens største elektrolysør i spesialbygd testanlegg på Herøya. Fra venstre Meron Solomon Reda fra Bilfinger, Kasper, Sondre og Ritthikrai fra Caverion, og Joachim H. Årmot, Commissioning & Automation hos HydrogenPro AS.

Når testteamet har godkjent at elektrolysøren fungerer som den skal, sendes den videre til HydorgenPros kunde i Utah. Der skal den benyttes i et produksjonsanlegg som skal produsere grønt hydrogen av fornybar overskuddsenergi.

Hurtig validering

Årmot har god erfaring med hydrogenanlegg. – Her gjør vi det vi kaller en Rapid Validation Process (RVP), en hurtigvalidering av det som er den største trykksatte alkalie elektrolysøren i verden, forteller Joachim H. Årmot.  

Han har vært med å bygge, teste og sette i drift en rekke hydrogenanlegg rundt om i verden de siste 10 årene. 

mann i rød jakke og rød hjelm ute ved industrianlegg

Hydrogenekspert: Joachim H. Årmot, HydrogenPros ekspert på å skru sammen hydrogenanlegg og få produksjon til å fungere.

Spesialbygd testpilot

På Herøya har Årmot et superlag med folk fra Caverion og Bilfinger i test-teamet, alle med erfaring og kompetanse på å bygge prosessanlegg i test- og fabrikkskala.

– Vi fikk de første modulene til prosessanlegget i testpiloten i sommer, forteller Årmot. – Da hadde vi allerede bygd opp tomta her på Herøya, gravd og støpt byggfundamenter, lagt inn elektroutstyr og vannrør osv. Elektrolysøren kom til Herøya i september.

Testkjøres i noen uker

Elektrolysøren testkjøres kun i noen uker.

elektrolysør delvis innpakket

Verdens største elektrolysør (stikker ut fra plastdekke) i HydrogenPros testanlegg på Herøya. Testkjøringer gjennomføres noen uker i september/oktober.  

– Vi sjekker at teknologien fungerer og vi får produsert ønsket gassmengde med det strømforbruket den er designet for. Deretter sendes elektrolysøren til Utah. Vi tar vare på utstyret, for vi har noen andre planer i testsenteret vårt, sier Årmot.

Stor interesse

Årmot merker stor interesse.

– Industrien her er veldig interessert, og vi har mange kunder som har vært innom. Å demonstrere hydrogenproduksjon i praksis er gøy. Vi produserer om lag 1 100 Nm3/t her i dette anlegget. Det gir spennende utsikter og kan jo gi ringvirkninger lokalt, mener Årmot.

Godt nytt for grønt skifte

Jan Fredrik Garvik, markedssjef i HydrogenPro uttaler at resultatet av dette arbeidet også er oppsiktsvekkende godt nytt for det grønne skifte.

– HydrogenPro vil tilby markedets mest avanserte elektrolysører med høyt trykk til industriell bruk med best mulig balanse mellom kvalitet, ytelse og kostnad, sier han.

elektrolysør med stillas rundt

Elektrolysøren, produsert ved HydrogenPros fabrikk i Tianjin, Kina, ankom Herøyas testanlegg 10. september, skriver HydrogenPro på nettsiden. Verdens største elektrolysør har en diameter på over 2 meter, og en egenvekt på mer enn 80 tonn.

mann går mot industrianlegg utendørs
hydrogenanlegg, vanntank i forgrunnen

Vann i vanntanken (nærmest på foto) blir pumpet inn i elektrolysøren. Der tilsettes strøm som bidrar til å splitte vannet til gass, altså hydrogen, og oksygenatomer som begge går hver sin vei. Oksygenet ventileres ut. – Det er hovedsakelig hydrogenet kunder er interessert i, men det er like fullt mulig å bruke oksygenet også, sier Årmot.

Les mer om verdens største elektrolysør

Les også