Meld deg på vårt nyhetsbrev

ODD reduserer energiforbruket med Addcon Nordics avisningsprodukter

Fotballklubben Odd sparer store energikostnader ved bruk av avisningsprodukter fra Addcon Nordic. – I Odd er vi opptatt av miljøet, så det er sentralt for oss å redusere energiforbruket. Og selvfølgelig er den økonomiske gevinsten viktig, sier driftssjef i klubben Reidar Midtgaard.
fem personer ute ved traktor på kunstgressbane for eliteseriefotball Hovedbanen: Fra venstre Økonomi & Adm. Sjef. Per Ove Jakobsen og HMS- og kvalitetssjef Øyvind Oskarsen Due i Addcon Nordic sammen med, nr to fra høyre, Odds økonomisjef Martin Dahlin og driftssjef Reidar Midtgaard, helt til høyre. Banemester Arian Imshti, midten, kjører traktoren med spredervognen. ADDCON Nordic holder til i Herøya Industripark i Porsgrunn.

Økonomisjefen i Odd, Martin Dalin, bekrefter driftssjefens vurderinger og har tallene klare. – Vi har gjort to tiltak omtrent samtidig. I tillegg til å ta i bruk Addcon Nordics avisningsprodukter har vi fått bedre styringssystemer for undervarmen. Vi ser at energiforbruket vårt er ned 40 prosent mot tidligere normalår og ned 60 prosent sammenlignet med et kriseår vi hadde for en tid siden.

Det er klart at ulike vintre vil gi ulike tall for energireduksjon. Store temperatursvingninger er mer krevende enn vintre med jevn temperatur. – I Odd er vi opptatt av miljøet, så det er hyggelig å kunne redusere energiforbruket. I tillegg har det en positiv økonomisk effekt for klubben.

Holder kunstgresset mykt og spillbart

– Dette gjør også at vi kan kjøre undervarmen nærmere grensa. Skulle vi bomme og banen fryser, går det kjapt å kjøre på avisningsvæske og få banen myk igjen raskt. Det klarer vi ikke ved bruk av undervarmen. Lavere sikkerhetsmargin betyr også innsparte energikostnader, utfyller Midtgaard.

"Vi trener på kunstgresset vårt hver eneste dag. Underlaget betyr mye, ikke minst med hensyn til skader."

Reidar Midtgaard, driftssjef ODD

I oktober 2018 anskaffet Odd spredevogn for å bruke Addcon Nordics avisningsprodukter på kunstgressbanene sine på Falkum. Siden da har driftssjef Midtgaard og hans banemannskap hatt en enklere jobb med å holde kunstgresset mykt og spillbart for kamper og treninger i den kalde årstiden.

– Vi trener på kunstgresset vårt hver eneste dag. Odd har ikke innendørs treningsfasiliteter, så det er utrolig viktig for oss å kunne tilby spillerne best mulige treningsforhold gjennom hele vinteren, understreker Midtgaard. – Underlaget betyr mye, ikke minst med hensyn til skader.

Odd bruker avisningsproduktene på flere av sine baner: hovedbanen, en treningsbane og 7’erbanen. 15.000 kvadratmeter behandles gjennom den kalde årstiden. – Vi får gode tilbakemeldinger fra brukerne, sier Midtgaard. – 7’erbanen har ikke undervarme, men avising fungerer godt på den banen også. Og på treningsbanen kan vi kjøre mye mindre undervarme når vi bruker Addcon Nordic-produktene.

I flytende og fast form

Addcon Nordics serie med avisningsprodukter består av granulat (Viaform Solid) og Viaform Liquid, som er i flytende form. Granulatet spres med en ordinær gjødselspreder. Viaform Liquid spres med en spesialtilpasset sprøytevogn, som trekkes etter klubbens banetraktor. Produktene er Svanemerket og ikke miljøskadelige. – Vi hadde ikke vært så positive om vi ikke var sikre på at Viaform er et miljøvennlig produkt. Vi senker energiforbruket uten å tilføre skadelige stoffer, understreker Dalin. traktor kjører på kunstgressbane med tank bak som dusjer gresset med avvisingsvæske

Produktene kombineres ut fra kulde og værforhold. Viaform Solid tilføres banedekket før kuldegradene setter inn. Regn eller snø løser langsomt opp granulatet slik at oppløsningen trenger ned i banedekket og hindrer vannet å fryse. Banedekket vil beholde mykheten og elastisiteten som den har ved temperaturer over frysepunktet. Dersom banedekket allerede har frosset, så vil den myke strukturen gjenvinnes ved å tilføre flytende Viaform.

– Erfaringene så langt er veldig gode, understreker driftssjefen. – Spesielt slik som været har vært så langt i vinter med skifte fra regn til minusgrader. Vi kombinerer undervarmen med Addcon Nordics produkter for å holde overflaten myk og isfri. Bruken av avisingsprodukter gjør at vi kan redusere undervarme. Det betyr at vi sparer inn store kostnader til energi, sier Midtgaard.

 

Les også