Meld deg på vårt nyhetsbrev

Norhybrid leverer solcelleinstallasjon til næringsbygg på Herøya

Norhybrid Renewables har montert 300 solpaneler på flatt tak for Miljø Eiendom AS på Herøya.
fire personer, tre menn og en kvinne står sammen på et flatt tak. De har gule jakker og poserer. solcelleanlegg på taket. Norhybrid Renewables AS, fra venstre: Trond Sørensen, salgs- og markedssjef, Carl Ivar Holmen, daglig leder, Poulina Gotuleac, senior prosjektleder, og Peder Thysted, driftssjef.

Norhybrid Renewables, som holder til i Bygg 25 i industriparken, viste fram solcelleinstallasjonen de har levert til kunde Miljø Eiendom AS på Herøya under en befaring nylig. Norhybrid leverer ikke bare hybride energianlegg, men også rene solcelleinstallasjoner for ulike typer bygg med flatt tak.

Dekker inn halve forbruket

De fremmøtte fikk et innblikk i hva et større takmontert solanlegg kan levere, og hvordan det ble montert.

– Her har vi et anlegg på 300 paneler og to omformere. Det gir totalt en leveranse på 100 MWh, ca 125 kW installert, sier daglig leder Carl Ivar Holmen i Norhybrid Renewables AS.

– Det er en bra størrelse på anlegget og vil gi et godt bidrag til strømforbruket i bygget. Her vil de få ca 50 prosent av ordinær forbruk inn på fellesstrøm, sier han.

– Byggeier, Miljø Eiendom AS, tok kontakt med oss under Industriuka i 2022, og ønsket å få til lokal energiproduksjon. Prosjektet startet opp i januar i år.

Vil være en attraktiv utleier

Niri Wårås, daglig leder i Miljø Eiendom AS, skryter av Norhybrid og hvordan de fulgte opp fra første kontaktpunkt. 

– De har gjort en grundig jobb hele veien. Da det åpnet seg en mulighet for å søke ENOVA-midler, i et kort tidsvindu, var Norhybrid så godt forberedt med tiltak og kalkuleringer at søknaden fikk fullt tilslag innenfor rammen. Det er vi veldig glad for, sier han.

– Miljø Eiendom AS ønsker å være en attraktiv utleier, sier Wårås. – Det er vår motivasjon for å gjøre en slik investering.

Tilpasser etter kundens behov

Norhybrid tilpasser anlegg etter kundens behov og rammer.

– Noe av det første vi snakker med kunden om er om man vil ha maksimalt energi fra tilgjengelig område, eller om man vil optimalisere energi pr investerte krone, sier Trond Sørensen, salgs- og markedssjef i Norbybrid Renewables AS.

– Forskjellen kan være knyttet til om man bruker så mye av taket som mulig, noe som øker  installasjonskostnadene, eller lar det være større avstand fra kanten for å slippe ekstra kostnader knyttet til sikring under installasjonen.  

Sørensen informerer om at her har byggeier valgt å maksimere energiproduksjon. – Man har derfor valgt å trekke anlegget mer mot kanten og må bruke sikringsline når man skal opp å gjøre vedlikehold, sier han.

solcellepanel på flatt tak, hele taket er dekket
Solcellepanelene levert av Norhybrid Renewables AS for Miljø Eiendom AS, Bygg 616, på Herøya.

Øst-vest orientering

For at panelene skal være plasseffektive og ikke skygge for hverandre, plasseres de med en øst-vest orientering. Det gir lavere peak-effekt, men jevnere produksjon. Anlegget er montert på stativer med ballast for vind- og snølast, det er ikke nødvendig å ta hull i takdekket for sikring.

Produserer anlegget mer enn forbruk, så kan man selge strøm ut i nettet.

Lang levetid

Installasjonen veier rundt 10 tonn. – En ballastplan for taket angir nøyaktig hvor mye last anlegget innebærer og huseier må selv sjekke kapasitet på byggkonstruksjon og eventuelt foreta forberedelser, sier Holmen.

– Anlegget har en lav degraderingsrate, det vil si at 25 år fram i tid vil man kunne forvente at anlegget leverer minst 85 prosent. Anlegget har en levetid på ca 40 – 45 år.

Drift og vedlikehold

Holmen sier det er delte meninger i bransjen om rengjøring av panelene. – Panelene samler støv og fuglemøkk og det kan falle snø om vinteren. Man må vurdere om det holder at regn ordner dette, eller om man utfører enkelt vedlikehold i tillegg.

Bilfinger utført montering

Bilfinger Engineering and Maintenance Nordics AS har montert anlegget.

– Norhybrid har levert alt som en pakke, med paneler, stativer, omformere, og strengkabling. Vi sto for installasjonen og etablering av stillastårn og sikringsmateriell som kreves for å jobbe her oppe, sier Bård Anders Straume, elektroinstallatør og Marius Sandvik, byggeleder, hos Bilfinger Engineering and Maintenance Nordics AS.

– Vi begynte med montering av skinner og la ut betongelementer som fungerer som ballast.

tre personer står på tak med solcellepaneler rundt, gule og blå arbeidsklær, hvite hjelmer. tommel opp for god jobb
Fornøyd med oppdraget og godkjent levering: fra venstre Erik A. Ulve, Bård Anders Straume og Marius Sandvik, alle fra Bilfinger Engineering and Maintenance Nordics AS.

 

– Så er det etablert føringsvei for strengkabling. Alle kablene ender opp i de to omformerne plassert i hver sin ende av anlegget. De gjør om fra likestrøm til vekselstrøm som blir kjørt ned til ny tavle i hovedtavlerommet.

Straume forteller videre at de har hatt god dialog med Herøya Nett. – Dette er første store anlegget som de må håndtere. Nå skal vi også bytte strømmåler i bygget, slik at vi kan måle ikke bare det som går inn til bygget, men også det som går ut.

Trygg leverandør

– Det har vært trygt for oss å ha med Bilfinger i dette prosjektet. Vi er nye i bransjen. Vi har kunnet forholde oss til en kontakt, de har kompetanse på mange fagdisipliner og det har gjort prosjektet mye enklere å administrere, sier Peder Thysted, driftsleder Norhybrid Renewables AS.

Grønne skiftet skjer her

– Vi som leverandør trenger ikke reise langt for å finne kunder innenfor det grønne skiftet, det er jo noe som skjer her hos våre eksisterende kunder i industriparken. Det er derfor viktig for oss å tilpasse våre tjenester til disse nye energiprosjektene, sier Erik Ulve, BD & Salg, i Bilfinger Engineering and Maintenance Nordics AS.

Telemark Kraft anbefaler Norhybrid

Norhybrid har inngått et samarbeid med Telemark Kraft, Tinn Energi og Fiber, og er nå deres anbefalte leverandør på solceller, nærvindsturbiner og batteriløsninger til Telemark Krafts bedriftskunder.

– Dette er veldig spennende synes vi, sier Norhybrid-teamet, og ser mange muligheter framover.

 

Les også