Meld deg på vårt nyhetsbrev

Herøya Industripark pådriver for at Norge blir ledende på lokale 5G-nett

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet, Nkom, ønsker å gi industri-, næringslivs- og bredbåndsaktører tilgang til 5G-frekvenser for egne mobilnett i et geografisk avgrenset område. Og Herøya Industripark har vært en sterk pådriver.
portrett av mann i lys blå skjorte Sverre Gotaas, Adm.dir. Herøya Industripark AS. Foto: Tom Riis/Herøya Industripark AS.

Det har lenge vært et sterkt ønske fra industri og næringsliv om å få tilgang til egne 5G-nett, og Nkom håper ved denne tilretteleggingen å fremme innovasjon og norsk industri.

Fra 1. januar 2023 kan interesserte aktører søke om både frekvens- og nummerressurser lokalt, dette sier Nkom i en pressemelding.

Pilotering gjennomført

– Norske virksomheter var blant de første i Europa som tidligere i år fikk muligheten til å teste og utvikle innovative og bærekraftige 5G-løsninger i lokale nett, forklarer senioringeniør og prosjektleder i Nkom, Lars Rypestøl.

Equinor, Herøya Industripark, NTNU, Telia og Telenor er eksempler på virksomheter som i 2022 tester egne lokale 5G-nett.

Herøya Industripark har vært en sterk pådriver

En av de fremste på feltet, er Herøya Industripark som har vært en sterk pådriver for at industrien skal få tilgang til lokale 5G-nett. Etter at de fikk tildelt testfrekvens tidligere i år, har de etablert egen 5G-lab som gir virksomheter muligheten til å utforske fremtidens muligheter i praksis.

– Så langt har vi erfart at det er stor interesse for å bruke 5G i industrien, og vi er veldig fornøyde med at Nkom nå lanserer eget frekvensområde dedikert til dette, sier Sverre Gotaas, direktør i Herøya Industripark AS.

Fremover vil Herøya Industripark gjennomføre detaljert testing av frekvensområdet.

 

Les også