Meld deg på vårt nyhetsbrev

Forskere girer opp sammen med kunder i jakten på grønne globale produkter

Bioenvisions første kommersielle gjennombrudd på deres miljøvennlige flammehemmer-produkt, D-PYRE, utløser mer FoU-aktivitet for forskerteamet i Herøya Forskningspark.
tre personer, labmiljø, hvite frakker Bioenvisions forsker-team, fra venstre Sissel Bjørge, Brian Wabende og Darya Zeini, girer opp FoU-aktiviteter i test-laboratoriene i Herøya Forskningspark, Porsgrunn.

Bioenvisions første kommersielle gjennombrudd  for D-Pyre, et miljøvennlig flammehemmer-produkt, åpner nye produktmuligheter for det forskningstunge selskapet etablert i Herøya Forskningspark.

Alfa og Omega

– De to første kommersielle kontraktene er alfa og omega for oss, sier Bioenvision ledelsen, Morten Eikenes, CEO og Espen Solberg, CCO. – Det betyr at aktører i transport- og sportsbransjen har godkjent produkter for bruk både som flammehemmer og erstatning for miljøgiftige kjemikalier.

 

to personer poserer, kontormiljø
Fra venstre: Morten Eikenes, CEO og Espen Solberg, CCO i Bioenvision.

Interesse åpner flere muligheter

I tillegg har gjennombruddet utløst stor interesse og åpnet for flere produktmuligheter.

– Spennende nå, er at vi har et teppe fullt av muligheter, sier Espen Solberg. – Det er der forsker-teamet kommer inn, at det blir en utvikling mellom kunde og lab’en. Vi kan sende våre prøver til kundene, så tester de, og kanskje justerer litt på måten de gjør ting på, og vi justerer. Det kan gå fram og tilbake, kanskje flere ganger, før vi finner den formulering som skal til. Det er skreddersøm, og tar tid. Men nå har vi mange ting på gang, spesielt innenfor flammehemmere til transportbransjen. Det er hovedfokus framover.

Girer opp FoU

Funzionanos forsker-team girer opp FoU-aktiviteter i jakten på grønne produkter i test-laboratoriene i Herøya Forskningspark.  

– Vi er veldig involvert sammen med våre kunder, sier forskerne, Sissel Bjørge, Brian Wabende Og Darya Zeini.

 

tre personer jobber ved benker i laboratorium
Fra venstre Darya Zeini, Sissel Bjørge og Annie Knutsen i Funzionanos testlaboratorier i forskningsparken på Herøya.

 

Sissel Bjørge, siste nyansatte oktober 2022, mener at alle grønne produkter starter i forsker-teamet.  

– Veldig ofte starter det med at FoU-teamet arbeider sammen med kunden for å lage produktet. Det fungerer best for kunden. Og fordi vi forskere er i tidlig fase på å lage disse produktene, trenger vi å jobbe tett sammen med kunder, som hjelper oss i utviklingsfasen videre.

Finner flere områder

Darya Zeini, også nyansatt forsker i Funzionano siden september i fjor, mener at det beste med Bioenvisions teknologi er at den kan skreddersys kunders behov. Hun liker at kunder blir partnere med forsker-teamet.

– Vi trenger tilbakemelding og innspill når vi utvikler og forbedrer produktene, men finner også flere områder hvor vi kan bli involvert og hjelpe kunder.

Brian Wabende legger til at de jobber hele tiden med å tilpasse produktet relatert til behovet og hva som passer for kunder.

 

Stort samarbeid

– Det er et stort samarbeid, et samarbeid som er viktig for å utvikle både produkter og også selskapet, mener forskerne.

Forskerne presentert

portrett av kvinne, blondt hår, hvit lab-frakk
Sissel Bjørge , siv.ing. polymerkjemi fra NTNU. Startet 1. oktober i Funzionano. Tok masteroppgaven ved Hydro på Herøya i 1989. Jobbet i Jotun med produktutvikling, HMS, råvarer, pigmenter, så Norsk Treteknisk Institutt og Solenis. Kommer nå fra DSB, og er tilbake i industri og FoU.
- Det er veldig spennende å gjøre noe nytt innenfor dette markedet, nettopp fordi vi utvikler grønne produkter som er bra for framtiden.
portrett av ung kvinne i lab-frakk i lab.
Darya Zeini, startet i Funzionano 1. september. Kom til Norge for sin PhD, studerte ved Universitet i Oslo, og jobbet i et Bioenvision datterselskap i forskningsparken i Oslo. Utdannet innenfor material-engineering, biomaterialer, biopolymers, drevet med forskning i mange år, hovedsakelig innenfor biopolymers og grønne tilsetninger for bruk i antifouling og nå i flammehemmende stoffer.

– Det beste med å jobbe med grønne additiver, er å bidra til å løse framtidens miljøproblemer, sier Darya. – I de flammehemmende produktene vi lager her, erstatter vi giftige tilsetninger med grønne tilsetninger, og reduserer også mengden doser sammenlignet med de som er brukt i dag.
portrett av ung mann i hvit frakk
Brian Wabende fra Kenya, har vært i Norge siden 2005. Utdannet innenfor fysikk, kjemi, material vitenskap og tok master i material kjemi ved Universitet i Oslo, og master i fornybar energi med fokus på hydrogen. Jobbet i Oslo kommune, trainee og ansatt i SINTEF, og nå Funzionano siden februar 2021.

– Jeg liker å jobbe med FoU som bidrar til å lage miljøvennlig teknologi og produkter. Vi er et veldig bra team her, sier Brian.

 

Les også