Meld deg på vårt nyhetsbrev

Ny pipe i skyline Herøya viser at de er best i verden på miljøvennlig produksjon

Yara Porsgrunns nye pipe i skyline Herøya er siste «kneppet» som viser at Yara er best i verden på klimakutt i salpetersyreproduksjon til mineralgjødsel.
mann står i gatekryss i industripark, fabrikkpiper bak Ny skyline: – Vi er veldig stolte av ny skyline, sier Morten Høvset, produksjonssjef i Yara Porsgrunn salpetersyrefabrikker på Herøya. Her foran rekken av piper og tårn koblet til Yaras fire salpetersyrefabrikker i Herøya Industripark.

– Vi har gått fra å være gode til å bli best i verden, sier Morten Høvset, Yara Porsgrunns produksjonssjef for fire salpetersyrefabrikker på Herøya. – Vi har klart å få til noe som ingen hadde tenkt på, og ferdigstilt på under ett år. Ved å bygge ny pipe (tynn pipe i midten på bildet over) i tillegg til den gamle (til venstre i bildet), så har vi løst et sikkerhetsproblem og vi har økt driftssikkerheten vår betraktelig. Men vi har ikke bare investert i ny pipe, påpeker Høvset.

Fjernet "hundre tusen dieselbiler"

– Vi har i løpet av de siste tre årene investert mer enn 100 millioner kroner i renseanlegg som fjerner utslipp av nitrosegass (NOX) fra salpetersyrefabrikkene på Herøya. Bare det vi har gjort på NOX-rensing de siste årene, utslippskutt på rundt 80 prosent, tilsvarer hundre tusen dieselbiler her lokalt. Det er artig at vi får til dette lokalt her i Porsgrunn, sier Høvset engasjert.

Høvset forteller om bygging av ny pipe, nye renseanlegg, klimakutt og driftssikkerhet som plasserer Yaras salpetersyrefabrikker på Herøya i toppen av verdenseliten.

 

– Det som kommer ut av pipene koblet på salpetersyrefabrikkene nå er for det meste ren nitrogengass (N2), som finnes naturlig i lufta vi puster inn. Og når det gjelder NOX og lystgass, er vi best i verden, sier produksjonssjefen stolt. – Lystgass er en kraftig klimagass. Ett tonn tilsvarer 300 tonn CO2. Her er utslippene redusert med 80 prosent siste to årene.

– Den nye pipa, koblet til Yaras største salpetersyrefabrikk, kommer i tillegg til betongpipa fra femtitallet. Den er koblet til de tre andre mindre syrefabrikkene på Herøya, forklarer Høvset.

– Historisk, så har syrefabrikkene på Herøya hatt én kjempestor pipe, med alle fabrikkene til én pipe. Det er veldig sårbart. Skjer det noe så stopper hele Herøya opp. Når vi stopper så koster det nesten 10 millioner kroner i døgnet. Nå har vi fått to linjer i parallell. SS3-fabrikken, verdens største syrefabrikk, har blitt en helt egen enhet, egen fabrikk tilkoblet egen ny pipe.

Yaras to piper i skyline Herøya

Ny pipe
65 meter høy
 stålpipe (tynn pipe midt i skyline, se bilde). Laget og levert i fire biter av dansk leverandør. Løftet på plass og pålet fast i fundament 7x7 meter ned i bakken på to dager. Investering, 15 millioner kroner. Koblet til Yaras største salpetersyrefabrikk som står for halvparten av Yara Porsgrunns produksjon på Herøya. Ny pipe satt i drift uke 45 2020.

Eldre pipe
110 meter høy pipe
 i stål og betong bygd på femtitallet. Pipa (til venstre for ny pipe) er koblet til Yaras tre andre syrefabrikker på Herøya.

Les mer om gassene her: 

Nitrogengass, (N2), Store Norske Leksikon.

Nitrogenoksid (NOX) og Lystgass (N2O), Wikipedia

 

Les også